فهرست مطالب

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 32 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم پفاژ، نگین جباری*، محمد صالحی صفحات 7-28

    هدف این پژوهش شناسایی شاخص‌های موثر بر کسب‌وکار آموزشگاه‌های فنی‌وحرفه‌ای آزاد می‌باشد. روش تحقیق در این پژوهش اکتشافی و از منظر هدف، کاربردی است. تحقیق حاضر با رویکرد کیفی انجام شده است. روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت میدانی یعنی انجام مصاحبه و کتابخانه‌ای از طریق بررسی ادبیات پژوهش بود. روش نمونه‌گیری نیز به‌صورت غیرتصادفی می‌باشد. افراد جامعه مورد مطالعه تحقیق را خبرگان تجربی شامل مدیران و کارشناسان خبره اداره کل آموزش فنی‌وحرفه‌ای و مدیران و مربیان آموزشگاه های فنی‌وحرفه ای آزاد استان گلستان و نیز خبرگان نظری شامل اساتید دانشگاهی در حوزه‌های مرتبط تشکیل داده‌اند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات مصاحبه نیمه‌ساختار یافته با 25 نفر از خبرگان بود که سرانجام در مصاحبه با خبره 18ام به اشباع رسید. به منظور مشخص نمودن شاخص‌ها، داده‌های به‌دست آمده از مصاحبه‌ها به روش کدگزاری تجزیه و تحلیل گردیدند. پس از آن جهت تایید یافته‌های حاصل از مصاحبه از 12 نفر خبره نظرخواهی گردید که نتیجه حاصل از این بخش نشان‌دهنده 90 شاخص بود که در چهار بعد رضایت مشتریان با سه مولفه‌ی «ارزش‌مداری»، «شهریه و هزینه» و «تبلیغات و بازاریابی»، ویژگی‌های سازمانی با شش مولفه‌ی «نگرش»، «منابع‌انسانی»، «شایستگی‌ها»، «مهارت‌های مدیریتی»، «فرایندها» و «امکانات»، رقابت‌پذیری با سه مولفه‌ی «کیفیت»، «کارایی» و «نوآوری» و عوامل خارجی با دو مولفه‌ی «تاب‌آوری» و «چالش‌ها» طبقه‌بندی شدند.

    کلیدواژگان: کسب وکار، مهارت آموزی، آموزش های فنی وحرفه ای، آموزشگاه های فنی وحرفه ای آزاد
  • فرشته قربانپور، محمودرضا چراغعلی*، محمدباقر گرجی، سید محمدرضا حسینی صفحات 29-52

    هدف پژوهش طراحی و اعتباریابی الگوی فضای کسب‌وکارهای نوپای دیجیتال مبتنی بر تجارت بصری بود. روش تحقیق آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی و فعالان متخصص در حوزه کسب‌وکارهای نوپای دیجیتال بود. در بخش کیفی از نمونه‌گیری هدفمند به شیوه گلوله‌برفی و قضاوتی و در بخش کمی از شیوه نمونه‌گیری تصادفی ساده براساس فرمول حجم نمونه کوکران بطور تصادفی تعداد 110 نفر از مدیران شرکت‌های کسب‌و‌کار دیجیتال در استان گلستان برای آزمون مدل انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کیفی، مصاحبه با خبرگان و در بخش کمی، پرسشنامه بود. روایی در بخش کیفی از معیارهای تاییدپذیری، قابلیت اطمینان، انتقال‌پذیری، قابلیت اعتبار و در بخش کمی از روایی محتوایی و روایی سازه بهره گرفته شد. پایایی در بخش کیفی از دو روش بازآزمون و روش توافق درون‌موضوعی بین کدگذاران و در بخش کمی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده و مورد تایید قرار گرفتند. در بخش کیفی مقوله‌های مشابه در یکدیگر ادغام و در نهایت 75 داده کلی حاصل شد. در مرحله بعد داده‌های کدگذاری شده در قالب کدگذاری محوری 32 مقوله و 14 مقوله انتخابی طبقه‌بندی شدند. مدل کیفی تدوین شده در قالب پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفت. در بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، مدل مورد بررسی قرار گرفته و برازش مدل تجربی تعیین گردید. به‌طور کلی نتایج مدل ساختاری نشان داد که مدل پیشنهادی از اعتبار کافی برخوردار است که با استفاده از نرم‌افزار pls مدل معادلات ساختاری تحلیل شد و برازش مدل‌های اندازه‌گیری، ساختاری وکلی مدل مورد تایید قرارگرفت.

    کلیدواژگان: طراحی، اعتباریابی، فضای کسب وکارهای نوپای دیجیتال، تجارت بصری
  • سمیه کرامتلو*، فریده روشن فر، مهدی رحمدل صفحات 53-70

    هدف کلی پژوهش، بررسی و رتبه بندی عوامل موثر بر رشد کیفی آموزش های فنی و حرفه ای با هدف بهبود رضایتمندی کارآموزان می باشد. با توجه به جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان (2001)، نمونه آماری پژوهش، شامل 370 نفر از کارآموزان آموزشگاه ها می باشند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه عوامل رشد کیفی آموزش های فنی و حرفه ای و پرسشنامه رضایت کارآموزان می باشد.جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات و آزمودن فرضیات، باتوجه به ساختار مفهومی تحقیق،از نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داده است: -عوامل فرایندی،زیرساختی،آموزش دهنده،فردی از عوامل موثر بر رشد کیفی آموزش های فنی و حرفه ای می باشد. به لحاظ رتبه بندی، عوامل فردی مهمترین عامل و پس از آن عامل آموزش دهنده، فرایند و زیرساختی قرار دارد. همچنین عوامل فردی، عوامل آموزش دهنده، عوامل فرایندی و عوامل زیرساختی بر رضایتمندی کارآموزان تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، رضایتمندی کارآموزان، آموزشگاه های فنی و حرفه ای
  • مرجان واحدی*، رضا قاسمی زاده، همایون مرادنژادی صفحات 71-88

    هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر موفقیت کسب‌وکارهای مهارت آموختگان آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در استان ایلام بوده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر جنبه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی است. در این تحقیق عوامل موثر بر موفقیت کسب‌وکارهای مهارت آموختگان آموزش فنی و حرفه‌ای از منظر شش عامل، مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، آموزشی، سیاستی و نهادی و منطقه‌ای و جغرافیایی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مهارت آموختگان نظام آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در استان ایلام که یک کسب‌وکار را برای خود ایجاد نموده‌اند، به تعداد 7860 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 364 نفر برآورد گردید. این تعداد نمونه به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. در این تحقیق به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته که مشتمل بر 58 گویه در قالب طیف لیکرت بود؛ استفاده شد. اطلاعات حاصل از تکمیل پرسشنامه‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 21 در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که 2/51 درصد از تغییرات متغیر وابسته به وسیله سه متغیر وارد شده در مدل (عوامل اقتصادی، مدیریتی و آموزشی) تبیین می‌شود.

    کلیدواژگان: مهارت آموختگان، فنی و حرفه ای، موفقیت کسب وکار، استان ایلام
  • منصور رضایی، نیما رنجی جفرودی* صفحات 89-126

    توسعه آموزش های فنی حرفه ای در کشور های در حال توسعه مورد توجه بوده و دانشکده های فنی و حرفه ای باید با استفاده از برنامه های دانش محور و با تمرکز بر نوآوری موجبات بهبود عملکرد سازمان را فراهم سازند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر توانمندسازی مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی از طریق فرایند مدیریت دانش، سرمایه فکری و نوآوری دانشکده های فنی حرفه ای استان گیلان می باشد. این تحقیق بر اساس نوع هدف، کاربردی بوده و از نظر نحوه اجرا، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق کارکنان دانشکده های فنی حرفه ای استان گیلان به تعداد 150 نفربوده که 107 نفر به عنوان نمونه از طریق فرمول کوکران برای جامعه به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از معادلات ساختاری از نرم افزارهای SPSS و PLSاستفاده شد.فرضیه های ارایه شده در تحقیق، در سطح اطمینان 95 درصد معنادار بودند که توانمندسازهای مدیریت دانش بر فرآیند مدیریت دانش، فرآیند مدیریت دانش بر عملکرد سازمان، سرمایه فکری و نوآوری بر عملکرد سازمانی، فرآیند مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی از طریق سرمایه فکری و فرایند مدیریت دانش با عملکرد سازمانی از طریق نوآوری در دانشکده های فنی حرفه ای استان گیلان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازیهای مدیریت دانش، سرمایه فکری، عملکرد سازمانی، فرآیند مدیریت دانش، نوآوری
  • سعید هداوند*، پریوش جعفری صفحات 127-138

    این پژوهش با هدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر در اثربخشی آموزشهای فنی و مهارتی در یکی از سازمانهای نظامی و در سه سطح عوامل فردی، آموزشی و سازمانی انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی است که به روش توصیفی-همبستگی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل 283 نفر از سرپرستان خطوط تولیدی سازمان مورد مطالعه است که در سال 1397 تحت پوشش آموزشهای فنی و مهارتی بوده اند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان-کرجسی،150 نفر تعیین گردیده و آزمودنیها بر اساس روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که در طیف پنج گزینهای لیکرت تنظیم شده است. برای آزمون پایایی پرسشنامه از آلفایکرونباخ بهرهگرفته شده که مقدار آن 86/. است. برای روایی محتوایی هم از روش توافق متخصصان استفاده شده است. درتحلیل داده ها ازآماره های توصیفی نظیر میانگین، نما، فراوانی، درصد، انحراف معیار و تحلیل عاملی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان میدهد که عوامل فردی، آموزشی و سازمانی در مجموع، 69% از کل واریانس به دست آمده را تبیین کرده اند که بیانگر تاثیرگذاری بالای آنها در اثربخش نمودن آموزشهای فنی و مهارتی است.

    کلیدواژگان: اثر بخشی آموزشی، آموزش فنی و مهارتی، آموزش ضمن خدمت
|
  • Ebrahim Pofazh, Negin Jabbari *, Mohammad Salehi Pages 7-28

    The purpose of this study is to identify the indicators affecting the business of technical and vocational institutes. The research method in this research is exploratory and applied in terms of purpose. The present research has been done with a qualitative approach. The method of data collection was field, i.e interview, and library method through reviewing the research literature. The sampling method is non-random. The study population consisted of experimental experts including managers and experts of the General Directorate of Technical and Vocational Education and managers and instructors of Private technical and vocational schools in Golestan province as well as theoretical experts including university professors in related fields. The data collection tool was a semi-structured interview with 25 experts, which was finally saturated in an interview with the 18th expert. In order to determine the indicators, the data obtained from the interviews were analyzed by coding method. After that, to confirm the findings of the interview, 12 experts were consulted. The results show 90 indicators that classified into 4 dimensions of customer satisfaction with 3 components,"value", "fee and cost" and "advertising and marketing", organizational characteristics with 6 components, "attitude", "human resources", "competencies", "managerial skills", "processes" and "facilities", competitiveness with 3 components, "quality", "efficiency" and "innovation" and external factors with 2 components, "resilience" and "challenges".

    Keywords: Business, Skill training, Technical, Vocational Trainings, Private Technical, Vocational Instituites
  • Fereshteh Ghorbanpour, Mahmoodreza Cheraghali *, Mohammadbagher Gorji, Seyyed MohammadReza Hosseine Pages 29-52

    The purpose of this research was to design and validate a digital business space model based on visual commerce. The research method is heuristic. The statistical population in the qualitative section included academic experts and activists specializing in the field of digital start-ups. In the qualitative part of targeted sampling by snowball and judgment method and in the quantitative part of simple random sampling method based on Cochran's sample size formula, 110 managers of digital business companies in Golestan province were randomly selected to test the model. The research tools in the qualitative part were interviews with experts and in the quantitative part were questionnaires. Reliability In the qualitative part, two methods of retesting and the method of internal agreement between the coders were used and in the quantitative part, Cronbach's alpha coefficient was used and confirmed. In the qualitative part, similar categories were merged and finally 75 general data were obtained. In the next step, the encoded data were classified into 32 categories and 14 selected categories in the form of axial coding. In the quantitative part, using confirmatory factor analysis, the model was examined and the fit of the experimental model was determined. In general, the results of the structural model showed that the proposed model has sufficient validity that the structural equation model was analyzed using pls software and the fit of the measurement, structural and general models of the model was tested.

    Keywords: Design, Accreditation, Start-up Digital Business Space, Visual Commerce
  • Somayeh Keramatlo *, Farideh Roshanfar, Mehdi Rahmdel Pages 53-70

    The general purpose of the research, is Investigating and ranking the factors affecting the qualitative growth of technical and vocational education Aiming to improve trainees' satisfaction. Statistical sample of the research According to the table Sampling Krejcie and Morgan (2001), re Includes 370 school apprentices Data Collection tools Is Included Questionnaire Factors for the qualitative growth of technical and vocational education And Questionnaire Trainee satisfaction To analyze information And test hypotheses, Given the conceptual structure of the research, Used From PLS software.The research results have shown: Process factors, infrastructure, educator, individual Is From Factors affecting the quality growth of technical and vocational education. In terms of ranking, Individual factors The most important factor And after that contract Educating agent, Process and infrastructure .Also Individual factors, educating factors, process factors and infrastructural factors Are effective On the satisfaction of trainees.

    Keywords: Technical, vocational training, Trainee Satisfaction, vocational schools
  • Marjan Vahedi *, Reza Ghasemizadeh, Homayoon Moradnezhadi Pages 71-88

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the success of ICT businesses in Ilam province. The research method is applied in terms of purpose and in terms of data collection is a descriptive correlation study. In this research, the factors affecting the success of businesses in technical and vocational education skills are studied from the perspective of six factors: managerial, economic, social and cultural, educational, political, institutional, regional and geographical. The statistical population of the study consisted of 7860 people who had developed their own business in Ilam province. The sample size was estimated 364 using Cochran formula. These samples were selected by stratified random sampling with proportional assignment. In this study, a researcher-made questionnaire consisting of 58 items in the Likert spectrum was used to collect data. Data were analyzed by SPSS 21 software in two descriptive and inferential statistics. The results showed that 51.2% of the dependent variables explained by the three variables included in the model (economic, managerial and educational factors).

    Keywords: Skilled Learners, Technical, Professional, Business Success, Ilam Province
  • Mansour Rezaei, Nima Ranji jafroudi * Pages 89-126

    The development of vocational technical education in developing countries is important and technical and vocational colleges should provide knowledge-based programs and focus on innovation to improve the performance of the organization. The purpose of this study is to investigate the effect of knowledge management empowerment on organizational performance through the process of knowledge management, intellectual capital and innovation of vocational technical colleges in Guilan province. This research is applied based on the type of purpose and in terms of implementation, it is a descriptive survey. The statistical population of this research was 150 employees of vocational technical colleges in Guilan province, of which 107 people were obtained as a sample through the Cochran's formula for the community. Structural equations from SPSS and PLS software were used to analyze the data. The hypotheses presented in the research were 95% significant at the level of reliability that enable knowledge management on knowledge management process, knowledge management process on organizational performance, intellectual capital and innovation. There is a significant relationship between organizational performance, knowledge management process and organizational performance through intellectual capital and knowledge management process with organizational performance through innovation in vocational technical colleges of Guilan province.

    Keywords: Knowledge management capabilities, intellectual capital, organizational performance, knowledge management process, innovation
  • Saeed Hadavand *, Parivash Jaffari Pages 127-138

    This study aimed at identifying and analyzing those factors affecting Engineering training efficiency within forces organizations. In three levels of individual, training and organizational levels. This research is of applied kind performed through explanatory- correlation method. The statistic population includes 283 Supervisors who received skill- based trainings in 2018. The sample mass was determined based on Morgan- Kerjesi table and tests were selected for random sampling. Data collection instruments and questionnaire have been realized that justified in five pointed Likert scale. The questionnaire stability was tested by Chronbach’s alpha which equals to 0.86. Experts’ agreement method has been applied in order to test questionnaire justifiability. Explanative statistics including average, index, frequency, percentage, standard deviation, and statistical analysis have been used. Results indicate that individual, training and organizational factors have specified in all 69% of total variance which in turn representing their high effects on Engineering training efficiency.

    Keywords: Instructional effectiveness, technical, Skill Training, In Service Training